Food Ingredients International Dergisi

Food Ingredients International Dergisi
Şubat 2022

Food Ingredients International Dergisi

Firmanız hakkında detaylı bilgi almak isteriz. UBC Chemicals ve UBC Chemicals’ın bir iştiraki olan Bade Kimya’nın ürün grupları ve aylık üretim kapasitesi hakkında bilgi verir misiniz?

Hikayemiz, 12 sene önce UBC Kimya’nın dünyaca ünlü markaların Türkiye de temsilciliği ve distribütörlüğünü yapmak üzere Istanbul da kurulması ile başladı. 

Bugün Eastman, Jungbunzlauer, Nedmag, F.Pache gibi alanında lider pek çok firmanın temsilciğini ve distribütorlügünü üstlenmiş durumdayız. 

İstanbul, İzmir ve Mersin’de bulunan anlaşmalı depolarımızda 1500 ton’un üzerinde hammadde stoğumuz ile başta gıda olmak üzere döküm, yem, deri gibi çeşitli sektörlere hizmet vermeye devam etmekteyiz. 

Bunun yanı sıra, 2015 yılında İzmir’de yıllık 4800 ton kapasiteli stabilizatör üretim tesisimizi ve ardından 3800 ton kapasiteli yağ asidi esteri üretim tesisimizi BADE Kimya markası altında faaliyete aldık. 

Bu yıl sonuna kadar 8000 m² kapalı alan içerisinde yıllık üretim kapasitesi 6000 ton olan hidrojenasyon ve yıllık kapasitesi 12.000 ton olan yağ asidi esteri üretim tesisimizi devreye almayı hedeflemekteyiz.

Bugünkü üretim portföyümüz de ağırlıklı olarak GMS, GMO, PGE, PGPR, SMS, STS, DATEM, LACTEM, CITREM ve ACETEM yer almaktadır. 

Önümüzde ki süreçte emülgatör karışımları, farklı yağlar ve emülgatör yağ karışımları gibi fonksiyonel ürünleri portföyümüz de bulabileceksiniz.

Yavaş yavaş fakat emin adımlarla büyümeye devam ediyoruz.

Gıda sektörünün son yıllarda sizden talepleri ne yönde oluyor? En çok tercih edilen ürünleriniz nelerdir?

Gıda sektörü uzun yıllardır, gıda güvenliği, standardizasyonu, izlenilebilirliği ve sürdürülebilirliği konusuna yatırımlar yapıyor. Dolayısıyla talepler de bu doğrultuda oluyor.

Şirketimiz yılların getirdiği tecrübe ile kurulduğundan beri bu talepleri karşılamak için çalışmalarını sürdürüyor. 

Konu ile ilgili günümüzde BRC (AA) , ISO 14001, ISO9001 sertifikalarımızın yanı sıra Moi ve Jakim onaylı Helal Sertifikamız, Ortodox Union onaylı Kosher sertifikamız mevcuttur.

İlk başlangıç noktamız olmasından dolayı çikolata, kek jel ve yağ sektöründeki talepler diğer sektörlerden biraz daha fazladır. Bu bağlamda en çok talep edilen ürünlerimiz arasında PGPR, PGE ve STS gelmektedir. Fakat LACTEM ve SMS talepleri de giderek artmaktadır.

UBC Chemicals olarak Güney Amerika, Avrupa, Uzak Doğu ve Rusya başta olmak üzere Balkan ülkelerindeki önemli firmaların distribütörlüğünü üstleniyorsunuz. Bade Kimya’da üretici konumunda mısınız yoksa distribütörlük de üstleniyor musunuz? 

BADE Kimya’nın kuruluş sebebi üretici kimliğimizi öne çıkartmak ve dünya pazarına bir Türk markasını kazandırmak diyebilirim. Bu anlamda BADE Kimya üretici firmamız olarak kalmaya devam edecektir. 

Firmanızın yurt dışı faaliyetlerinden bahseder misiniz? Mevcut ihracat ve hedef pazarlarınız nerelerdir? 

Bade Kimya tarafından ürettiğimiz ürünlerin hali hazırda Fas, Cezayir, Tunus, Mısır, Rusya, Vietnam, Filipinler, Thailand ve hatta Sri Lanka’ya ihracatını gerçekleştirdik. Tahmin edersiniz ki daha da büyümek başka pazarlara da açılmak istiyoruz. Bu sebepten dolayı ana hedef pazarımız olan MENA ülkelerinde ki üreticilerle ve lokal partnerler ile görüşmelerimize devam etmekteyiz.

Distribütörlük tecrübelerimize dayanarak, bir pazarda aktif bir şekilde yer almak istiyorsanız fizikken gerçekten o pazarda olmanız gerektiğine inanıyoruz. Bu anlamda diğer hedef bölgelerimiz olan Avrupa ve Uzakdoğu’ya daha hızlı hizmet sunabilmek, daha yakından pazarın içerisinde yer alabilmek için 2022 içerisinde Avrupa’da ve 2023 içerisinde Uzakdoğu’da bölge ofislerimizi kurmayı hedeflemekteyiz. 

Firmanız stratejik depolar kullanarak hızlı ve verimli şekilde ürünlerin sevkiyatının gerçekleştirmesi ilkesini benimsiyor. Dünya genelinde sevkiyatları ne hızda alıcılara ulaştırıyorsunuz?

Türkiye konumu itibarı ile MENA ve Avrupa ülkelerine yakın konumdadır.

Günümüzde Izmir, Istanbul ve Mersin bölge depolarımızdan lokal firmalara en geç 2 gün içerisinde kendi araçlarımız ile sevkiyat yapabilme gücüne sahibiz.

MENA bölgesine Mersin’den gerek karayolu, gerekse Mersin Liman’dan hızlı şekilde; Avrupa’ya da gerek karayolu, gerek deniz ve gerekse demiryolu kullanılarak ihracat hızlıca yapılabilmektedir.

Bu süreler Uzakdoğu’da ki gibi 45-60 gün değil ortalamada 15-20 gün civarındadır .

Bu noktada önemli olan planlamanın doğru yapılmasıdır. Planımız dahilin de olan siparişlerde sıkıntısız bir şekilde ülkeye göre değişmekle beraber 2 hafta içerisinde tedarik sağlayabilmekteyiz. 

Ayrıca günümüzde yaşanan ürün fiyatlarında ki artıştan kaynaklı yapılmayan yüklemeler, ticaret etiğine sığmadığı gibi, tarafımızca kabul görmemektedir. Siparişler tarafımızca onaylanan tarihte kesinlikle gerçekleştirilir. 

Bade Kimya’nın küresel gıda sektöründe varlığını arttırmak için belirlediği hedefleri nelerdir?

Daha önce de bahsettiğim üzere gerekli standartların üzerinde ürün üretiyoruz ve bu durumu aynen korumakta kararlıyız.

Üretim standartlarımızın iyi olmasına ek olarak yeni tesisimiz ile beraber emülgatör karışımları, farklı yağlar ve emülgatör yağ karışımları gibi fonksiyonel ürünleri de portföyümüzde ekleyip çeşitlilik sağlayacağız. Ayrıca yine yeni tesisimiz sayesinde daha uygun şartlarda kullanabileceğimiz lokal kaynakları devreye alıp, rekabet gücümüzü arttırmayı hedeflemekteyiz.

Bunun dışında bir pazarda aktif olarak yer almak istiyorsanız fizikken gerçekten o pazarda yer almanız gerektiğine inanıyoruz. Bu anlamda Istanbul’dan hizmet sunacağımız MENA bölge partnerlerinin, Avrupa satış ofisinden hizmet alacak Avrupa bölge partnerlerimizin ve Uzakdoğu satış bölgemizden destek alacak Uzakdoğu bölge partnerlerimizin kendi pazarlarında bölge satış ekiplerimizin desteği ile sahada müşteri taleplerini en iyi şekilde karşılayarak marka güven bilinilirliğini arttırmak, bugün için en önemli hedefimizdir.


Paylaş: